08 júna 2009

Voľby do EP verzus Lisabon

Voľby do Európskeho parlamentu (EP) na Slovensku v roku 2009 opäť dopadli fiaskom. Slovensko sa znova zapíše do dejín najnižšou účasťou vo voľbách do EP. Plebiscitu sa zúčastnilo 19,64%* zo všetkých oprávnených voličov na Slovensku čo činí 853.533 vydaných obálok. Oproti roku 2004, kedy bola volebná účasť 16,96%* je to iba maličké zlepšenie, ak sa tomu tak dá vôbec povedať. Nebudem odpovedať na otázku kde sa skrýva problém tak nízkej účasti vo voľbách do EP, pretože tých problémov je dosť. Chcem len v krátkosti poukázať, prečo bol tento plebiscit dôležitý.

Európsky parlament je jediný orgán Európskej únie, ktorý je priamo volený občanmi Únie. Prvé voľby do EP sa konali 7. – 10. júna 1979. Opodstatnenosť tejto voľby sa preukáže, ak bude prijatá tzv. „Lisabonská zmluva“. Lisabonská zmluva je skráteným pomenovaním pre Zmluvu o Európskej únii a Zmluvu o fungovaní Európskej únie. Zásadnú zmenu ktorú táto nová zmluva prinesie vo vzťahu medzi inštitúciami EÚ je, že posilňuje právomoci Európskeho parlamentu.** Je to reakcia na demokratický deficit, ktorý v EÚ ešte doposiaľ prebýva. Článok 234 Zmluvy o fungovaní Európskej únie pojednáva o vyslovení nedôvery Komisii, pričom ak je tento návrh o vyslovení nedôvery prijatý dvojtretinovou väčšinou poslancov EP, členovia Komisie sa musia kolektívne vzdať svojich funkcií. Znamená to, že Komisia sa bude priamo zodpovedať EP. Ďalším posilnením právomoci EP je riadny a mimoriadny legislatívny postup. Tieto postupy, v ktorých sa prijíma legislatíva EÚ, zrovnoprávňujú EP s Radou Európskej únie. Je to historický míľnik v dejinách inštitúcií Európskej únie.

Podceňovať hore uvedené dôvody je prinajmenšom nerozvážne. Preto považujem tak nízku účasť vo voľbách do EP na Slovensku za katastrofálny dopad. Právo voľby je zároveň zodpovednosťou občanov, pretože svoje kompetencie odovzdávame v systéme zastupiteľskej demokracie poslancom. Sme teda priamo zodpovedný kto za nás koná a ako koná.

* Štatistický úrad Slovenskej republiky: www.statistics.sk
** V súčasnoti platí Zmluva o Európskej únii a Zmluva o založení Európskeho spoločenstva v znení z Nice, podľa ktorej EP nemá veľké kompetencie.

3 komentáre:

  1. Síce neviem čo konkrétne znamená, že EP "odvola" komisiu a aký to bude mať reálny dopad. Ale asi je aj dobre, že sa bude viac kontrolovať :)
    Pišta šumne ši to napisal, ceším še na daľší članek od tebe.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj mlady ekonom :-) Zaujimava tema o ktorej sa da napisat clankov aj 10 a tazko povedat co je dolezitejsie - ci pricina, alebo dosledky nizkej ucasti. Dosledok by sa velmi lahko dal zvrtnut do roviny ze "nic sa nedeje", ak si teda odmyslime istu hanbu ktoru sme si ako krajina opat vyrobili v EU.
    Co sa tyka pricin, isto su nimi nizke povedomie ludi o fungovani EU ako takej (co je, ako vieme, znacne komplikovana zalezitost), urcite tiez domnienka, ze co tych nasich par poslancov v EP zmoze medzi dalsimi stovkami vplyvnejsich poslancov; na druhej strane, vsetci vieme aka je politicka kultura v nasej krajine, tak sa do istej miery obcanom nemozno cudovat, ze volby do EP ignorovali. Dalsou pricinou je urcite lahostajnost, ktora sa stava charakteristickou crtou spravania ludi (odkedy a preco tomu tak je, nech si odpovie kazdy sam...).

    ..neviem ako sa podpisuje, tak vedz, ze ti pise mlady ekonom cislo 2 s inicialmi I.S.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Páni, ďakujem za komentáre. Odhodlali ma k uverejneniu nového článku. Článok reaguje na postrehy ohľadom fungovania inštitúcií EÚ a postavenie Slovenska pri tvorbe právnych noriem. :)

    OdpovedaťOdstrániť