15 júna 2009

Inštitucionálny rámec Európskej únie

„Žiješ v tom, a predsa nevieš v čom žiješ.“ Touto vetou opisoval pointu filmu Matrix jeden môj známy, no ja ju chcem aplikovať na nevedomosť mnohých ľudí o fungovaní inštitucionálneho rámca Európskej únie. Sme súčasťou Únie už päť rokov. Za ten čas inštitúcie prijali stovky nariadení a smerníc, urobili sa tisícky štúdií a mnohé z nich sa týkajú nášho každodenného života. Tie isté inštitúcie navrhujú a schvaľujú výšku príspevkov jednotlivých členských štátov do spoločného rozpočtu a rozhodujú o ich prerozdelení. Je teda nutné poukázať na ich postavenie v našej spoločnosti.

Inštitucionálny rámec Európskej únie je pomerne zložitý systém. Tvorí ho sústava inštitúcií, z ktorých každá koná iba v medziach právomocí, ktoré sú jej zverené zmluvami.[1] Zmluva z Nice hovorí o piatich orgánoch: Európsky parlament, Rada, Komisia, Súdny dvor, Dvor audítorov. Lisabonská zmluva upúšťa od pomenovania „orgán“ a nahrádza ho pomenovaním „inštitúcia“, pričom definuje tieto inštitúcie: Európsky parlament, Európska rada, Rada, Komisia, Súdny dvor Európskej únie, Európska centrálna banka a Dvor audítorov. Ďalej definuje dva poradné orgány (Hospodársky a sociálny výbor, Výbor regiónov) a tiež Európsku investičnú banku. Všetky menované inštitúcie podľa jednej i druhej zmluvy fungujú už aj v súčasnosti, pričom jedna zmluva ich nedefinuje, druhá áno.

Podiel administratívnych výdavkov z rozpočtového rámca Únie na roky 2007 – 2013 na celkových výdavkoch tvorí 56,225 miliárd EUR [2], teda 5,77% z celkových výdavkov. Značná časť z nich smeruje do inštitúcií. Toto číslo môže urobiť obraz na obrovský aparát v Európskej únii. Každá z inštitúcií má celú radu kompetencií. Preto som sa rozhodol, že jednotlivé inštitúcie budem osobitne predstavovať v samostatných článkoch. Táto séria článkov pod názvom „Inštitucionálny rámec Európskej únie“ (IREU) má urobiť prehľad čitateľom o kompetenciách jednotlivých inštitúcií, o fungovaní Európskej únie ako bezprecedentnej integrácie vo svete. Články pod názvom IREU budete môcť nájsť na tomto blogu v intervale jedného týždňa. Každý týždeň predstavím inú inštitúciu. Budúci týždeň to bude Európska Komisia. Pekné čítanie prajem.


[1] V súčasnosti je platná Zmluva o Európskej únii a Zmluva o založení Európskeho spoločenstva v znení z Nice, ktorá sa nazýva skráteným pomenovaním „zmluva z Nice“.
[2] http://ec.europa.eu/budget, str. 8, 15.6.2009


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára