22 júna 2009

Úroveň spoločnosti ako odraz politiky, médií a hlavne médií

Kdesi som počul; vraj úroveň a kvalita športu je odrazom úrovne spoločnosti. Pokúšal som si tento výrok rozobrať do detailov. Rátajte so mnou. Koľko krát sme boli majstrami sveta, alebo aspoň majstrami Európy, v kolektívnych športoch? Tých titulov naozaj veľa nebolo, pričom si vážim všetkých športovcov, ktorý reprezentujú našu krajinu na medzinárodných podujatiach. Predmetom tohto článku nemá byť šport, ale kultúrna úroveň našej spoločnosti, ktorá sa odráža v politike, médiách a hlavne v médiách.

Priznám sa, televízne správy už nepozerám dlhý čas. Väčšinou čítam správy z internetu a novín, pričom si poriadne vyberám ich obsah. Hoci čítam len to svoje, v mojom prípade sú to väčšinou ekonomické správy a správy z medzinárodného politického diania, napriek tomu očami preletím
i ostatné titulky. Schválne si všímam názvy najčítanejších článkov. Mal som z nich zmiešané dojmy. Blogujem necelý mesiac, a všímam si, že články najviac predávajú ich pútavé titulky. V prípade, že by som chcel mať naozaj dobrú návštevnosť a čítanosť mojich blogov, musel by som písať viac o politike. Čítanosť článkov totiž zvyšujú titulky s menami a špinavosťami konkrétnych politikov. Obsah článkov musí byť ladený zdanlivo „nestranne“ a musí byť dostatočne odporný na to, aby si všetci mohli kvalitne ponadávať.

Som naozaj rád, že sme citlivý na spoločenské dianie a tiež na politické dianie. Svedčí o tom čítanosť článkov s politickým podtextom. Ale veľké sklamanie prežívam zo zdanlivej nestrannosti, z politikárčenia a dráždenia čitateľov, z nečinnosti kompetentných a pasivity spoločnosti ako celku. Nemyslím, že je vhodné rozširovať klebety. Naopak, je záslužné informovať spoločnosť presne a nestranne. Na základe podaných informácii môžu kompetentné orgány postupovať korektne a spoločnosť môže vyvíjať pozitívny nátlak na riešenie problémov. Toto sú veci, ktoré je potrebné v spoločnosti zvládnuť.

Konfrontujem svoje názory hlavne v rozhovoroch s mojimi priateľmi. Vytýkali mi, že v článkoch potrebujú urobiť akýsi záver z rozoberanej problematiky, alebo orientáciu, ktorá urobí akýsi obraz. Tento postreh naozaj veľmi vystihuje charakter mojich článkov. V skutočnosti sa zamýšľam, či je vôbec vhodné smerovať články ku konkrétnemu záveru alebo k nejakej tendencii. Človek je predsa inteligentná, rozmýšľajúca a slobodná bytosť. Veľmi ľahko si dokáže urobiť vlastný názor a preto sa mi zdá nevhodné udávať tendencie a závery. Lojálnosť a nestrannosť by predsa mala byť hlavnou devízou médií. Iba tak sa môže vytvárať priestor pre spoločnú diskusiu ktorá vedie ku korektným záverom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára